RAWATAN BERBEKAM

 

5  

Rawatan Bekam adalah salah satu warisan perubatan Islam yang dianjurkan oleh Rasullullah s.a.w dimana rawatan bekam ini adalah cara untuk melepasan angin atau melepaskan darah kotor dari badan.

Sabda baginda Nabi Muhammad saw "sesungguhnya Allah swt telah menurunkan penyakit dan ubat,dan menjadikan untuk kamu bahawa setiap penyakit ada ubatnya itu,berubatlah tetapi jangan dengan benda yg haram."

Sabda baginda nabi Muhammad saw pada malam aku diisrakkan,aku telah melalui sekumpulan malaikat melainkan mereka berkata "wahai Muhammad suruhlah ummatmu melakukan al hijamah (bekam)".(sunah ibnu majah & sunah abi daud).
4

Bekam adalah satu perubatan yg disukai dan digalakkan oleh Rasulullah saw utk umat islam.Tujuan bekam adalah utk mengeluarkan darah yg kotor dan mengandungi toksid (racun) yg merbahaya dari badan melalui kulit.Ini adalah satu 'DETOKSIFIKASI' tg sesuai dan selamat bagi umat islam.

Ianya juga bagi mengekalkan kesihatan dgn menggunakan peralatan khusus pada titik tertentu.Sabda Rasulullah saw "barang siapa berbekam pasti mendapat rahmat Allah swt (riwayat muslim).

Bekam sangat sesuai dgn tujuan perubatan islam itu sendiri khasiatnya iaitu:-
-dapat mencegah dan merawat penyakit
-bekam amat berkesan utk melegakan dan menghilangkan kesakitan
-memulihkan daya tahan tubuh (imuniti)
-membersihkan darah
-meningkatkan aktiviti saraf tulang belakang
-meredakan peragangan
-mempertingkatkan aktiviti organ dan kalenjar
-melancarkan peredaran darahBAGAIMANA UNTUK DAPATKAN RAWATAN BERBEKAM?

Tuan harus menghubungi saya terlebih dahulu untuk mendapatkan rawatan ini.Sila hubungi saya ditalian untuk temujanji Yati - 0195788529
1

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisement